Näin vuoden vaihteen kynnyksellä, on mielenkiintoista palata vielä hetkeksi kuluneen vuoden tapahtumiin. Millainen vuosi sinulla oli? Minun vuoteni oli täynnä muutoksia, uuden oppimista ja haaveiden muuttamista todeksi.

Ensimmäinen vuosi yrittäjänä on takana. Haluaisin kuitenkin jakaa vielä tarinan kaiken tämän taustalla. Moni haaveilee muutoksesta, uudesta suunnasta. Miten uskaltaisi lähteä toteuttamaan haaveitaan? Ja mitä oikeastaan edes haluaa? Sekään ei ole aina niin selvää.

Minustako yrittäjä?

En ollut koskaan aiemmin haaveillut yrittäjyydestä tai ajatellut itseäni mitenkään ”yrittäjähenkisenä”. Ajatus perustaa oma yritys tuli vasta silloin, kun halusin päästä tekemään asioita, joita ei oikein missään valmiissa työpaikassa voisi toteuttaa. Ja jos sellaista työpaikkaa ei olisi olemassa, se pitäisi luoda itse.

Tammikuussa 2016 lähtiessäni kolmannelle pitkälle Etelä-Amerikan matkalle omassa seurassani, lausuin mielessäni pienen toiveen. ”Anna minun löytää jokin uusi suunta elämälle, mitä ikinä se sitten onkaan”. Ei elämässäni mitään vikaa ollut. Oli todella ihana vakituinen työpaikka, läheiseksi tulleet työkaverit ja asiakkaat. Oli paljon harrastuksia ja ystäviä. Mutta jotenkin sisälläni tiesin, että on vielä jotain muuta, mitä en osannut vielä itsekään nimetä tai edes toivoa.

Kymmenen päivää hiljaisuutta

Matkan aikana osallistuin kymmenen päivän hiljaisuuden retriittiin Meksikossa. Meditaatioiden aikana toistimme mielessämme kysymystä ”Who am I?”. Samalla kun nautin ympäröivästä hiljaisuudesta, tulin hyvin tietoiseksi levottomasta mielestäni. Jatkoin päivästä toiseen sisäistä ”kuka minä olen?”-kyselyä saamatta siihen mitään erityistä vastausta. Vasta retriitin jälkeen aloin saada aivan uudenlaisia ajatuksia tulevasta, ja siitä, mitä haluaisin tehdä.

Olin tutustunut Mindfulness-harjoituksiin jo vuosia aiemmin, mutta retriitissä taas muistin, miten hyvältä tuntuu pysähtyä, olla hiljaisuudessa ja havainnoida omaa mieltä ja kehoa. Päätin, että Suomeen palatessani jatkaisin Mindfulness-meditaation ja asenteen opiskelua ja harjoittamista.

TRE-harjoitus muuttaa suunnan

Olin kaivannut pitkään myös jonkinlaista fyysisempää menetelmää rentoutumiseen, sillä kehoni ja hermostoni olivat olleet jatkuvassa ylivireys- ja jännitystilassa. Siskoni kertoi minulle kuulemastaan erikoisesta ”tärinäterapiasta”. Se kuulosti niin mielenkiintoiselta, että pian jo löysin itseni TRE-alkeiskurssilta tärisemästä (TRE= Trauma, tension & stress release exercises). Ja siinä se oli. Harjoitus, joka tasoitti hermoston ylivireyden, avasi kehon kestojännityksiä ja samalla myös rauhoitti mielen.

Vuonna 2016 aloitettu TRE-ohjaajakoulutus oli ennen kaikkea matka omaan kehoon ja menneisyyteen. Kehossa on kaikki, koko elämä. Kun matkan varrella kertyneet tunnelukot lähtivät purkautumaan, tuntui kuin olisi päässyt lähemmäksi todellista itseään. Jotain ylimääräistä jäi matkasta, ja jotain aidompaa sai tulla näkyväksi.

Olin itse saanut paljon apua hyvinvointiini niin Mindfulness-, itsemyötätunto- kuin TRE-harjoituksista, että koin suurta tarvetta jakaa tätä tietoa myös eteenpäin. Etenkin TRE-harjoitus oli vielä monelle uusi ja vieras asia. Ajattelin vain, että kunpa kaikki tietäisivät tästä mahtavasta ja yksinkertaisesta harjoituksesta ja oman kehonsa kyvystä palautua stressistä ja jopa traumaattisista kokemuksista.

Lopputili ja kohti tuntematonta

Joulukuussa 2016 otin hypyn tuntemattomaan ja irtisanouduin rakkaasta työpaikastani. Olen ”kaikki tai ei mitään” –” täysillä tai ei ollenkaan”- tyyppinen ihminen, enkä osannut ajatella, että lähtisin vain kokeilemaan sivutoimista yrittäjyyttä päivätyöni ohessa. Haaveeni oli jo niin selkiytynyt mielessäni, että se oli vain toteutusta vaille valmis.

Ja sitä haavetta olen saanut toteuttaa tämän vuoden ajan Hellä Mieli-yritykseni parissa. Olen saanut mm. ohjata useita TRE-kursseja, Jännittäjäkursseja, tehdä verkkokurssin, ohjata työpaikkojen tyhypäivissä TRE- ja Mindfulness-harjoituksia sekä toteuttaa Suomen Migreeniyhdistykselle kymmenen viikon kivun- ja stressinhallintakurssin. Olen tavannut valtavan määrän ihania ihmisiä, niin uusia asiakkaita kuin yhteistyökumppaneita ja samanhenkisiä alan yrittäjiä. Olen saanut jakaa oppimiani asioita ja oppia itsekin uutta ihmisten parissa, jotka ovat myös kiinnostuneita pysähtymään itsensä äärelle ja menemään kohti muutosta.

Asiakkailta tullut hyvä palaute on saanut jatkamaan sinnikkäästi haastaviltakin tuntuvina hetkinä. Eräs TRE-yksilöohjaukseen tullut asiakas sanoi minulle kiitoksena tunnetun lauseen ”kun oppilas on valmis, opettaja saapuu”. Kommentti oli minulle hyvin merkittävä, etenkin kun asiakas oli minua yli parikymmentä vuotta vanhempi. En kuitenkaan näe itseäni opettajana, vaan tiedon jakajana. Tiedon, josta on ollut itselleni suunnattomasti hyötyä. Ja iloitsen suuresti, jos voin tätä tietoa jakamalla auttaa myös muita.

Asiakastyön ohella olen myös kokoajan opiskellut lisää ja kehittänyt omaa ammattitaitoani. Oma matka, kehittyminen ja oivallukset jatkuvat työn ohessa ja tuovat myös yrityksen toimintaan aina uutta sisältöä.

Mitä seuraavaksi?

Nyt vuoden vaihtuessa olen taas uuden äärellä. Seuraava haave toteutuu kevättalvella, kun tulen ensi kertaa äidiksi. Odotan jo mielenkiinnolla, miten pääsen hyödyntämään mielen ja kehon viisautta synnytyksessä – läsnäolon harjoituksia rauhoittamaan mieltäni ja TRE-tärinää rentouttamaan kehoani. Toki tällaisia asioita ei voi etukäteen juuri suunnitella, mutta huomaan, miten nämä harjoitukset ovat kokonaisvaltainen osa elämääni. Raskausaikana TRE-harjoitus on ollut tauolla ja kehoni on todella kaivannut sitä.

Yrityksen toiminta jatkuu vauvavuoden aikana sen verran kuin se vain on mahdollista. Kannattaa siis seurata Hellä Mieli-facebook sivua jatkossakin. TRE-kursseja ja verkkokursseja on ainakin tiedossa, ja e-kirjakin suunnitteilla. Yrittäjyydessä parasta onkin juuri se, että voi tehdä juuri sen verran töitä, kuin kulloiseenkin elämäntilanteeseen sopii.

Ja vielä yrittäjyydestä haaveileville…Moni jo miettii tässä kohtaa, että millä rahalla tällainen unelma toteutetaan? Miten ihmeessä voisi olla varaa irtisanoutua päivätyöstä? Vastaus siihen on, että kaikkea ei voi saada. Pitää valita ne asiat, jotka on itselle tärkeitä. Aloittavan yrittäjän on hyvä minimoida elämisen kustannukset ja säästöjäkin olisi hyvä olla hieman olemassa, että pääsee alkuun. Minulla ei ole maallista omaisuutta, ei hienoa taloa (- eikä asuntolainaa), ei autoa (- eikä autolainaa), mutta näiden edelle on mennyt oma aika, hyvinvointi ja vapaus tehdä sitä, mitä haluaa, silloin kun haluaa. Vaikka yhteiskunta on kova verottaja, se myös tukee aloittavaa yrittäjää esim. starttirahalla ja asumistuella. Ensimmäinen askel on kuitenkin tiedostaa se, mitä haluaa ja mikä on oma kutsumus. Sitä kohti voi lähteä kulkemaan pienin askelin, esimerkiksi opiskelemalla uusia taitoja.

On helppo löytää syitä, miksi unelmiaan ei voisi toteuttaa. Keksisitkö tulevana vuonna enemmän keinoja, jotka vievät kohti sitä elämää, jota haluat elää?

Kun jonkin haaveen visualisoi mielessään, on jo askeleen lähempänä sen toteutumista. Usein haastavinta onkin se, ettei oikein edes tiedä, mitä haluaa. Silloin voi kokeilla pysähtymistä ja hiljaisuutta. Ajatushälymme estää meitä usein kuulemasta vastauksia, jotka ovat jo meissä. Joskus saatamme myös huomata, että kaikki onkin jo hyvin, eikä mitään tarvitse muuttaa. Onnellista Uutta Vuotta 2018!

Silence isn’t empty, it’s full of answers

Kuva: Pixabay