Mitä on Mindfulness?

Mindfulness on käännetty suomeksi “Hyväksyvä tietoinen läsnäolo”. Mindfulness juontaa juurensa amerikkalaisen professorin Jon Kabat-Zinnin kehittämästä MBSR-menetelmästä (Mindfulness based stress reduction). Nykyään Mindfulness-harjoituksia käytetään sovelletusti mm. työpaikoilla, terveydenhuollossa ja kouluissa.

Voidaan puhua kahdenlaisista Mindfulness harjoituksista, muodollisista ja epämuodollisista. Muodolliset harjoitukset ovat meditaatiota istuen tai makuulla, tai kevyttä Mindfulness-joogaa havainnoiden omia ajatuksia, tunteita ja kehon tuntemuksia. Mindfulness asenteeseen kuuluu hyväksyvä ja salliva suhtautuminen omiin tunteisiin ja ajatuksiin.

“Epämuodolliset” harjoitukset tapahtuvat, kun Mindfulness-asenteesta tulee osa arkea. Kiireen keskellä pysähdymme ottamaan muutaman välihengityksen ja huomioimme kehomme tuntemuksia ja ajatuksiamme. Näin pysähtyessämme stressitaso laskee. Tulemme tietoiseksi arjen pienistä iloista ja opimme kohtaamaan kanssaihmiset läsnäolevasti. Kun ajatukset lähtevät kiertämään vanhaa tuttua kehää, opimme ottamaan aikalisän ja palauttamaan huomiomme nykyhetkeen. Havainnoimalla hengitystämme saamme kontaktin kehoomme.

Kun teemme säännöllisesti Mindfulness-harjoituksia, opimme kohtaamaan ja sietämään erilaisia tunnetiloja. Huomaamme, että ajatukset ovat vain ajatuksia, eikä kaikkea kannata uskoa, mitä oma mielemme tuottaa. Opimme myös myötätuntoista suhtautumista itseämme ja toisia kohtaan.

Harjoitukset ovat yksinkertaisia, mutta mielemme saattaa yrittää taistella hiljentymistä ja rentoutumista vastaan. Joskus joudumme myös istumaan näiden epämiellyttävien tunteiden kanssa. Se kuitenkin vahvistaa stressinsietokykyämme.

Mindfulness-menetelmän hyötyjä on tutkittu paljon. Tutkimusten mukaan säännöllisen harjoittamisen hyötyjä ovat mm.

  • Ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden lievittyminen
  • Stressinsietokyvyn paraneminen
  • Parempi vastustuskyky
  • Työmuistin ja keskittymiskyvyn paraneminen
  • Vähemmän univaikeuksia
  • Helpotusta kroonisten kipujen sietämiseen
  • Vähemmän jännitys- ja paniikkioireita

 

Lue lisää:

.

Kirjavinkki: Mindfulness MBSR-menetelmän kehittäjän Jon Kabat-Zinnin kirja “Olet jo perillä: Tietoisen läsnäolon taito”

Artikkeleita: “Mindfulnessilla useita hyviä terveysvaikutuksia” http://m.iltalehti.fi/mieli/20161108200024559_md.shtml

“Mindfulnessilla voi taistella flunssaa ja kipua vastaan” http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000002928884.html

“Meditointi edistää hyvinvointia” http://kuntoplus.fi/terveys/meditaatio/meditointi-edistaa-hyvinvointia