Syksy. Tämä on usein ahdistavinta aikaa jännittäjälle. Kesällä kaikki on hieman rennompaa – töissä ei ole palavereja, koulutuksia eikä suurempia projekteja. Lomalla on saanut hetken palautua ja päästää irti arjen haasteista. Mutta nyt…syksy on taas ovella ja arki alkaa. Joillakin töissä, toisilla opintojen parissa.

Jos kärsii sosiaalisesta jännittämisestä, keho alkaa asettua stressitilaan jo pelkästä ajatuksesta. Miten selviän taas tästä kaikesta? Jännittäjän arki on pinnistelyä – jatkuvaa selviytymistaistelua omien tunteiden kanssa. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Asialle voi tehdä jotain. Oikeasti. Jatka lukemista niin kerron sinulle kolme tapaa, joiden avulla voit auttaa itseäsi, tästä päivästä eteenpäin.

Tässä blogikirjoituksessa avaan tarkemmin nämä kolme tapaa, joilla voimme helpottaa sosiaalista ahdistuneisuutta ja jännittämistä – ja vihdoin alkaa elää elämää, jossa voimme hyvin.

 

Kolme keinoa, joista voit saada apua sosiaaliseen jännittämiseen:

=

Tunteiden säätely

=

Oman elämän pohdinta: Millainen elämä sopii minulle?

=

Juurisyihin paneutuminen: Miksi jännitän sosiaalisissa tilanteissa ja voiko asialle tehdä jotain?

Miten säädellä omia tunteita?

 

Jotta suuret tunteet, kuten ahdistus ja jännitys, eivät ottaisi meitä valtaansa, voimme opetella säätelemään niitä. Jaoin tästä aiheesta postauksen Instagram-tililleni (@hella.mieli) kysymyksellä “Miten kohdata voimakas, epämiellyttävä tunne?” (esim. ahdistus tai jännittäminen). Postaus oli tallennettu kymmeniä kertoja, joten se oli ilmeisestikin tarpeellinen ja hyödyllinen. Sen vuoksi haluan jakaa sen myös tähän blogikirjoitukseen.

Jos siis syksyn ja arjen alkaminen aiheuttaa lisääntyvää stressiä, ahdistusta tai jännittämistä, on elintärkeää, että kykenee säätelemään tunteitaan. Jos emme tee mitään, krooninen stressitila johtaa väistämättä jossain vaiheessa uupumiseen tai sairastumiseen.

Tunteiden säätely on itsestä huolehtimista, niin fyysisen kuin psyykkisenkin terveyden kannalta. Tunteiden säätely ei ole tunteiden pois työntämistä, vaan ennemminkin kutsu “tunne saat tulla”.

Tässä siis kaksi tapaa, joiden avulla voit kohdata epämiellyttävän tunteen, jotta se ei saa sinua enää valtaansa eikä vie toimintakykyäsi.

Tapa 1: Hyväksyminen

Hyväksy tunne. Vaikka se tuntuisi epämiellyttävältä, ota tunne vastaan ja anna sen hulahtaa kehosi läpi.

Vastustelu voimistaa tunnetta, mutta hyväksyminen antaa tunteelle tilaa tulla kohdatuksi. Kun tunne on saavuttanut huippunsa, se alkaa lieventyä.

Hyväksymisen aikana voit muistuttaa itseäsi: ”Kestän tämän tunteen. Se helpottaa pian”.

Tapa 2: Utelias asenne

Utelias asenne auttaa sinua ottamaan tunteeseen etäisyyttä. Kun otat uteliaan asenteen, et ole enää kokija vaan muutut havainnoijaksi.

Silloin voimakas tunne ei saa sinua enää pois tolaltaan.

Miten sitten kohdata tunne uteliaisuudella?

Voit viedä huomiosi kehoosi ja havainnoida, missä kohtaa kehoa tunne tuntuu (esim. kurkussa, vatsassa, yläselässä).

Millaisen tuntemuksen tunne herättää? (esim. puristus, paine tms.)

Voit myös kokeilla nimetä tunteen (esim. tämä tunne on suru, ahdistus tai pelko).

Samalla kun hyväksyt ja uteliaasti havainnot tunnetta, hengitä rauhallisesti – puhalla suun kautta ulos.

Muistuta taas itseäsi: Olen turvassa. Tämä on vain tunne ja se helpottaa pian.

 

Millainen elämä sopii minulle?

 

Onko nykyinen arkesi sellaista, joka sopii sinulle ja tukee hyvinvointiasi? Millainen arki sopisi sinulle paremmin? Millainen aikataulu? Millainen työ?

Tässä muutamia kysymyksiä, joita jokaisen olisi hyvä pysähtyä miettimään.

Monesti elämme arkeamme vuodesta toiseen kyseenalaistamatta ollenkaan: onko tämä elämä ja arki sellaista, jota haluan elää? Voinko hyvin tällaisessa arjessa?

Jos olet erityisherkkä, kuten minäkin ja useimmat jännittäjät, voi olla, että kiireinen elämänrytmi tiukkoine aikatauluineen ei ole sinulle paras mahdollinen.

Jos mietit arkeasi kehosi ja hermostosi kautta: mitkä tekijät arjessa (kotona, työssä) saavat hermostosi ylikierroksille ja mahdollisesti lisäävät ahdistus- ja jännitysoireita? Entä, mitkä tekijät elämässäsi auttavat sinua palautumaan stressistä (joka on usein jännittämisen aiheuttamaa)? Moniako palauttavia tekijöitä arjestasi löytyy?

Sinulla ei tarvitse juuri nyt olla vastauksia tähän kaikkeen. Tämä on vain kutsu pysähtyä näiden kysymysten äärelle. Vastaukset kyllä saapuvat myöhemmin, kun niiden aika on.

Jännittämisen juurisyyt – miksi jännitän ja voiko tälle tehdä jotain?

 

Elämäänsä voi muuttaa omaa hyvinvointia tukevaksi, mutta – jännittämistä ei voi paeta vain hyppäämällä oravanpyörästä. Sosiaalinen ahdistuneisuus ei liity varsinaisesti tilanteisiin – se ei jää työpaikalle, vaikka ottaisit lopputilin.

Sillä sosiaalinen jännittäminen kulkee mukanasi: Se on menneisyys, jota kannat mukanasi kehossasi ja hermostossasi. Sosiaalisen ahdistuneisuuden juurisyy on yleensä pitkäkestoinen traumaperäinen stressi lapsuudessa. Esimerkiksi turvattomuuden kokemus kotona, koulukiusaus tai se, että ei ole saanut vanhemmiltaan tarvitsemaansa turvaa ja tukea.

Ja jos tätä juurisyytä ei hoideta, jännittäminen seuraa elämässä mukana, tilanteesta toiseen.

Traumaperäiset juurisyyt eivät useinkaan hoidu vain terapiassa puhumalla tai lääkitsemällä, vaan tarvitsemme kehollisia keinoja. Trauma on muokannut aivojamme (ja tapaamme reagoida), lihaksiamme (krooninen lihasjännitys, joka osaltaan ylläpitää ahdistusta) ja hermostoamme (joka on johtanut siihen, että olemme usein yli- tai alivireystilassa).

No voiko tälle asialle tehdä jotain?

 

Kyllä voi. Voit opetella tunteiden säätelyä – jotta tunteet eivät enää hallitse sinua, ja pysyt toimintakykyisenä kaikenlaisten tunteiden kanssa. Voit myös muuttaa arkeasi ja elämääsi itsellesi sopivaksi. Itselleni se tarkoitti yrittäjäksi ryhtymistä.

Mutta tärkeintä on juurisyiden hoitaminen. Kun kehosi palaa takaisin turvan tunteeseen ja tasapainoon hermostotasolla, epämääräinen ahdistuneisuus vaihtuu luottamuksen ja turvan tunteeksi. Silloin arkiset tilanteet eivät enää aiheuta jännitysoireita.

Jos haluat kuulla ja oppia lisää, tilaa nyt alta ilmainen luentoni “Miten vapautua sosiaalisesta jännittämisestä.”

TILAA NYT ILMAINEN VIDEOLUENTO!

Miten vapautua sosiaalisesta jännittämisestä?

Lue lisää ja katso vaikuttava luento, jonka on tilannut jo yli 1000 jännittäjää. Samalla liityt postituslistalleni ja saat jatkossakin hyödyllistä tietoa ja vinkkejä jännittämiseen liittyen.

responsive-devices

Ma 7.11.2022 aloitetaan,

tervetuloa!

 

 

Jännittäjän verkkokurssi

Ma 7.11.2022 aloitetaan,
tervetuloa!

Jännittäjän verkkokurssi

Tiia Minaya valmentajasi

Toivon, että tästä artikkelista oli Sinulle hyötyä!

Terveisin, Tiia

Sertifioitu TRE-ohjaaja | Mindfulness-ohjaaja CFM | Ratkaisukeskeinen valmentaja

www.hellamieli.com