TRE (Tension, Stress & Trauma release exercise) stressinpurkuliikkeet on kehittänyt amerikkalainen tohtori ja stressin- ja traumanhoidon asiantuntija David Berceli. Hän on opettanut TRE-menetelmää yli 20 vuoden ajan.

TRE-harjoitus koostuu seitsemästä eri liikkeestä, joiden avulla kehossa saadaan käynnistettyä luonnollinen tärinämekanismi. Tärinä vapauttaa jännitystä kehon syvistä lihaksista ja purkaa autonomisen hermoston ylivireyttä. Kun joudumme pelottavaan tilanteeseen tai tunnekuohun valtaan, kehomme alkaa automaattisesti täristä. Se on kehon luonnollinen tapa purkaa jännitystä ja palauttaa keho takaisin tasapainoon. Usein kuitenkin koitamme kaikinkeinoin estää tätä tärinää. Silloin krooniset jännitykset, traumat ja käsittelemättömät tunteet jäävät jumiin kehoomme. TRE-harjoituksen avulla voimme lähteä purkamaan tätä kroonista jännitystä. Kun kehomme vapautuu vanhoista tunnelukoista, mielemme alkaa eheytyä. TRE auttaa myös arjessa palautumaan nopeammin stressistä.

TRE sopii itsehoitomenetelmäksi, koska se on helppo oppia. On kuitenkin suositeltavaa opetella liikkeet koulutetun ohjaajan kanssa, joko ryhmässä tai yksilöohjauksessa. Harjoitus tehdään seisten ja jumppamatolla maaten.

 

 

 

 

TRE-harjoittelu on turvallista kaikille perusterveille henkilöille. TRE:tä ei suositella aloitettavan seuraavissa terveydellisissä tilanteissa:

  • Vakava sydänsairaus
  • Syöpä
  • Epilepsia
  • Raskaus
  • Pian leikkauksen jälkeen
  • Vakava mielenterveydellinen sairaus esim. skitsofrenia, psykoosi ja voimakas psyykelääkitys

Kerro mahdollisista sairauksista TRE-ohjaajallesi ja voitte yhdessä miettiä, soveltuuko harjoittelu sinulle.

Lue lisää TRE-menetelmästä:

TRE-menetelmän kehittäjän David Bercelin sivut
www.traumaprevention.com

TRE on ollut esillä myös mediassa:

“Tärinä voi auttaa stressiin”
http://www.hyvavire.fi/867/

“Tärinä saattaa purkaa traumoja”
http://yle.fi/uutiset/3-9227185

“Trauman aiheuttaman stressin purku liikeharjoitteilla” TRE:n kehittäjän David Bercelin haastattelu Suomen vierailulla vuonna 2010.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/04/14/trauman-aiheuttaman-stressin-purku-liikeharjoitteilla