Luotatko intuitioosi? Tässä kirjoituksessa pohditaan, miten omaa intuitiota voisi kuulla paremmin. Miten tunteet ja keho voivat olla apuna päätöksenteossa? Alempana löydät myös kaksi harjoitusta intuition vahvistamiseen.
Luin hiljattain erittäin mielenkiintoisen kirjan, Asta Raamin kirjoittaman Älykäs intuitio. Kirja muistutti taas siitä, miten paljon meillä on hiljaista, sisäistä viisautta, jonka jätämme huomiotta arjen kiireen keskellä. Intuitiota on tutkittu paljon, joten sitä ei kannata leimata huuhaaksi. Onko intuitio sydämen vai järjen ääni? Vai onko se sittenkin viisaan kehomme viesti? Mistä selittämätön vahva tunne tai tieto kumpuaa? Jokin asia vain tuntuu joko oikealta tai väärältä, eikä sitä osaa välttämättä selittää, että miksi. Omaa intuitiota kannattaa opetella kuuntelemaan. Samalla on hyvä havainnoida, onko sisäinen ääni todella intuitiosta peräisin vai sepitämmekö vain itsellemme tarinoita, joita haluamme kuulla. Oletko antanut intuition johdattaa sinua elämässäsi? Jotta voisimme saada yhteyden omaan syvimpään viisauteemme, intuition ääneen, meidän tulee pysähtyä ja hiljentyä. Tietoinen mieli on kovin äänekäs. Hiljaisuudessa oleminen esimerkiksi meditoiden, vaimentaa tietoisen mielen äänen ja luo väylän tiedostomattomaan. Voimme löytää yhteyden sisäiseen viisauteemme myös kehon kautta. Jos keho on kovin jännittynyt ja stressaantunut, myös ajatuksen kulku voi olla tahmeaa ja luovuus hukassa. Joskus pelko estää yhteyden omaan intuitioon. Keholliset harjoitukset, kuten esimerkiksi TRE (Tension & trauma releasing exercises) palauttavat kehomme luonnolliseen rentoon tilaan. Tämä puolestaan lisää sisäisen turvallisuuden tunnetta ja pääsemme taas lähemmäksi todellista minäämme. Tässä rentoutuneessa tilassa myös ajatuksemme ja aistimme toimivat selkeämmin. Monet vastaukset ja ideat syntyvät rauhoittumisen, rentoutumisen ja hiljaisuuden vanavedessä.

Intuitio avuksi päätöksenteossa

Joskus saatamme etsiä vastausta elämämme suuriin kysymyksiin ja suunnan muutoksiin. Mitä minun tulisi tehdä? Miten minun tulisi valita? Rationaalinen mieli punnitsee asioita monelta eri kantilta ja myös erilaiset tunteet, kuten pelko ja epävarmuus värittävät päätöksentekoa. Jos kuitenkin antaisimme mahdollisuuden tiedostamattomalle, sisäiselle viisaudelle ja intuitiolle, vastaus saattaisi ilmestyä eteemme nopeammin kuin uskommekaan. Vastaukset eivät kuitenkaan tule pakottamalla, joten on parasta vain keskittyä pohdittavaan kysymykseen tai pyyntöön. Kirjassaan Älykäs intuitio Raami sanoo, että jos haluaa vastauksia johonkin asiaan, pitää mielessään asettaa tarkka tavoite tai kysymys ja sen jälkeen päästää siitä irti. Jos emme oikein itsekään tiedä, mitä haluamme pyytää, miten voisimme saada tai saavuttaa sen, jonkin epämääräisen. Siksi mielessä asetettavat kysymykset tai pyynnöt tulee olla tarkkoja, täsmäiskuja. Hiljaisuudessa meditoidessa voi lausua mielessään pyynnön, jotta jokin itseä painava asia ratkeaisi oikealla tavalla.Vastaus ei ehkä tule heti, joten kannattaa olla kärsivällinen. Pääasia on, että päästää irti yrittämisestä ja pakottamisesta. Ainoastaan lausuu mielessään pyynnön tai kysymyksen ja sen jälkeen ikään kuin päästää siitä irti, hellittää. Omasta elämänkatsomuksesta riippuu tietysti, keneltä uskoo saavansa vastauksen. Tuleeko se omasta sisäisestä viisaudesta, universumilta vai kenties Jumalalta. Omassa elämässäni on ollut montakin tilannetta, jossa olen pyrkinyt tietoisesti kuuntelemaan intuition ääntä. Esimerkiksi asuntoa ostaessa tai työpaikkojen valinnassa intuitio on ollut vahvasti läsnä. Jo työpaikkailmoitusta lukiessa on tullut tunne, että tämä paikka on minulle tarkoitettu. Nelisen vuotta sitten olin kuitenkin hieman hukassa elämäni suunnan kanssa. Tunsin vahvasti, että kaipasin jonkinlaista muutosta, mutta minkälaista, sitä en vielä tiennyt. Ehkä se oli taas intuitio, joka johdatti minut Meksikossa järjestettyyn kymmenen päivän hiljaisuuden retriittiin. Itse retriitin aikana ei tapahtunut mitään suurta valaistumista, mutta joitakin päiviä sen jälkeen tiesin haluavani hyvinvointialan yrittäjäksi. Hiljaisuus oli tehnyt tilaa uudelle. Omaan intuitiooni on liittynyt aina myös vahva luottamus. Joskus sisäisen viisauden kuuntelu voi johtaa suuriin elämänmuutoksiin. Kirjassa Älykäs Intuitio kerrotaan monien ihmisten kokemuksia intuitiosta. Raami kertoo myös yhden hyvin henkilökohtaisen tarinan paranemisestaan vaikeasta sairaudesta. Paraneminen tapahtui täysin sisäisen avunpyynnön ja antautumisen avulla. Kehossa on paljon viisautta, jonka tiellä rationaalinen mielemme seisoo. On niin paljon asioita, joita ei voi järjellä selittää. Kun vain oppisimmekin kuuntelemaan kehomme viisaita viestejä jo hyvissä ajoin etukäteen, niin ehkä voisimme jopa välttää osan sairauksista.
 

Ota yhteys sisäiseen viisauteen

Miten omaa sisäistä viisautta voisi sitten opetella kuuntelemaan? Miten saisi yhteyden omaan intuitioon? Kokeile seuraavaa harjoitusta. Etsi sopiva rauhallinen ja hiljainen paikka.
  1. Istu hyvässä ryhdikkäässä asennossa ja anna sitten kehosi hieman pehmentyä, ettet jännity liikaa.
  2. Sulje silmäsi. Jos esimerkiksi ulkoa kuuluu ääniä, huomaa ne ja anna niiden sitten olla. Vie huomiosi hengitykseen.
  3. Seuraa hengityksesi tahtia hetken ajan; miten ilma virtaa sieraimista sisään ja ulos.
  4. Sano mielessäsi asia, johon toivoisit vastausta. Tee vain kysymys tai toive, älä jää pohtimaan itse vastausta tai miten toiveesi tulisi toteutua.
  5. Palauta huomiosi takaisin hengityksen havainnointiin, aina kun huomaat, että tietoinen mielesi ottaa vallan ja alkaa analysoimaan asettamaasi toivetta tai kysymystä.
  6. Voit toistaa pyyntösi useamman kerran, mutta päästä siitä aina myös lempeästi irti.
  7. Älä odota vastausta. Usko kuitenkin, että jokin päivä vastaus saapuu luoksesi.

Vastaus voi löytyä kehostasi – tunteet ovat viestin tuojia

Jos mielessäsi on vaihtoehtotilanne (esimerkiksi pitäisikö jotain tehdä vai ei), oman intuition kuuntelu voi auttaa päätöksenteossa. Aina ei ole kuitenkaan helppoa saada yhteyttä omaan sisäiseen viisauteensa. Asiaan liittyvä stressi voi olla tässä esteenä. Silloin kannattaa siirtyä kuuntelemaan kehon viisautta. Kokeile seuraavaa harjoitusta, kun tarvitset vahvistusta päätöksentekoon.
  1. Sinulla on vähintään kaksi vaihtoehtoa, kutsutaan niitä nimillä A ja B, etkä osaa päättää kumpi tie sinun tulisi valita. Sulje silmäsi ja suuntaa taas huomiosi hengityksen havainnointiin. Hengitys on ankkuri, joka palauttaa sinut kehoosi.
  2. Kuvittele, että olet valinnut tilanteen A. Se on jo toteutunut. Havainnoi, miltä kehossasi tuntuu. Millaisia tunteita ja kehollisia tuntemuksia huomaat ajatuksen herättävän?
  3. Kuvittele seuraavaksi, että olet valinnut tilanteen B. Miltä kehossasi tuntuu? Millaisia kehollisia tuntemuksia ja tunteita tämä ajatus herättää?
Tunteemme ovat viestin tuojia. Tunteet ovat kehossa ja kuuntelemalla kehoamme saamme vastauksia, joiden tiellä rationaalinen mielemme seisoo. Jos edellisen harjoituksen jälkeen koet vielä epävarmuutta päätöksenteossa, kysy vielä itseltäsi: Kumpaa tulen katumaan enemmän, sitä, että valitsin vaihtoehdon A vai sitä, että valitsin vaihtoehdon B. Sulje taas silmäsi ja anna tunteiden ja kehon vastata sinulle. Ollessani kymmenen päivän hiljaisuuden retriitissä Meksikossa, teimme päivittäin meditaatiota, jonka aikana kysyimme mielessämme “Who am I”. Alkuun oli hyvin hiljaista. Vastaus saapui kuitenkin myöhemmin, ehkä sisäisestä viisaudestani, tai ehkä joltakin minua viisaammalta ja suuremmalta.  
Haluatko lukea lisää Hellä Mieli- blogikirjoituksia? Uusista kirjoituksista saat tiedon tykkäämällä facebook-sivusta “Hellä Mieli”.