Moni kärsii jännittämisestä sosiaalisissa tilanteissa. Osalle harmaita hiuksia tuottaa esiintyminen, mutta joskus jännittäminen voi laajentua myös arkisempiin tilanteisiin. Silloin se alkaa viedä valtavasti energiaa. Olo voi olla jatkuvasti ylivirittynyt, stressaantunut ja jännittynyt. On vaikea löytää tietä ulos tästä kehästä.

Ensimmäinen kuuden viikon Jännittäjäkurssi pidettiin keväällä 2017. Toinen kurssi alkoi elokuussa 22.8. Kurssille otetaan maksimissaan kuusi osallistujaa, jotta ryhmä pysyy pienenä, mukavana ja turvallisena.

Päätös osallistua kurssille on ensimmäinen kynnyksen ylitys, ja paikalle tuleminen se varmasti jännittävää onkin. Miten tulla asian ääreen, joka hävettää, ahdistaa ja jota mielellään välttelisi?

Jää murtuu pian, kun huomaamme, että kaikilla on samanlaisia ajatuksia ja kokemuksia. Jännittäjäkurssin suurin anti ja voimavara onkin juuri vertaistuki. Kun käsittelemme asiaa uudesta näkökulmasta, suhtautuminen jännittämiseen alkaa muuttua. Ehkä kysymys ei olekaan elämästä ja kuolemasta, vaan itsemme hyväksymisestä ja ymmärtämisestä.

Kurssilla painotetaan jännittämisen fyysistä puolta, useinhan se ilmenee juuri fyysisinä oireina. Sen vuoksi keskitymme mm. kehoa rentouttaviin harjoituksiin. Kun hermoston ylivireys alkaa tasaantua ja lihasjännitykset sulaa, myös mielessämme tapahtuu muutoksia.

 

TRE- ja Mindfulness-harjoitukset auttavat jännittäjää

 

Jokaisella kurssikerralla teemme TRE-stressinpurkuharjoituksen. TRE tulee sanoista Trauma release exercise ja se on alunperin kehitetty trauman hoitoon ennaltaehkäisemään sekä hoitamaan traumaperäisiä stressioireita. Myös sosiaalisen jännittämisen taustalla saattaa olla jokin traumaattinen elämäntapahtuma, esimerkiksi varhaislapsuudessa.

TRE:tä kutsutaan joskus myös “tärinäterapiaksi”. Harjoituksessa tehty helppo liikesarja käynnistää kehossa lihasten vapinan. Se on kehon luonnollinen tapa purkaa jännityksiä. TRE vaikuttaa nopeasti ja säännöllisesti harjoitettuna se laskee autonomisen hermoston ylivireyttä sekä vapauttaa syviä lihasjännityksiä. Ennen jännittäviä tilanteita tehty harjoitus voi lieventää fyysisiä jännitysoireita.

Jännittäjän on tärkeää oppia keinoja myös tunteiden ja ajatusten hallintaan. Mindfulness- ja itsemyötätunto-harjoitusten avulla on mahdollista oppia tunnistamaan omat ajattelu- ja reaktiomallit. Omien tunteiden salliva kohtaaminen on myös tärkeä taito. Miten kohtaan pelon ja ahdistuksen? Myötätuntoinen ja salliva suhtautuminen omiin tunteisiin lieventää fyysisiä jännitysoireita, kun taas katastrofiajatukset voimistavat niitä.

Jokaisella kurssikerralla käymme hieman läpi myös teoriaa jännittämiseen liittyen. Aiheita ovat mm. jännittäjän identiteetti, itsemyötätunto, traumat ja TRE, miten Mindfulness voi auttaa jännittäjää sekä haavoittuvuus voimavarana.

 

Kurssi pidetään Hellä Mieli-yrityksen tilassa Pikku Huopalahdessa.

Kotiharjoitukset tukevat omaa prosessia

 

Joka viikko kurssilaiset saavat myös harjoituksia kotona tehtäväksi. Nämä harjoitukset auttavat syventämään omaa prosessia. Esimerkiksi Mindfulness- ja TRE-harjoitukset vaativat säännöllisyyttä. Tätä voisi verrata vaikka kuntosalilla käyntiin. Vain tehty harjoitus tuo muutoksia. Kotiharjoitukset on koettu kurssin aikana hyvin hyödyllisiksi, eikä niihin kulu paljon aikaa.

Alta voit lukea ensimmäisen Jännittäjäkurssin osallistujien kokemuksista.

2.5-10.6.2017 Jännittäjäkurssille osallistuneiden palautteita:

“Ryhmän vertaistuki on parasta apua jännittämiseen”

“Erinomainen kokonaisuus”

“Ammattitaitoinen ja lämmin lähestymistapa”

“Suosittelen kurssia esiintymispaniikista kärsiville. Kurssin aikana sai vertaistukea sekä harjoituksia oman ongelmansa kanssa eteenpäin menemiselle”

“Kurssin mainoksessa taisikin lukea, että tämä on kurssi, jolla on lupa jännittää. Se piti täysin paikkansa. Ilmapiiri ja vastaanotto sekä ryhmä oli mukava ja lämmin ja sellainen, että oli “helppo hengittää”. Oli lupa olla juuri sellainen kuin on: oma itsensä. Kurssilta sai paljon hyviä työkaluja jännittäviin tilanteisiin jatkossa sekä harjoitusten jatkamiseen kotona. Kurssi myös opetti sallivampaa asennetta omaa jännittämistä kohtaan”

“Vaikka kuinka epäilet, että uskallatko lähteä jännittäjäkurssille, kannattaa todella uskaltautua. Se aukaisee aivan uuden avoimemman ja hyväksyvämmän maailman eteesi.”

 

Haluaisitko mukaan syksyn Jännittäjäkurssille 19.10-2.12.2017?

 

Lue lisää kurssista ja ilmoittaudu mukaan. Paikkoja on saatavilla vain kuusi. Kurssi pidetään Hellä Mieli-yrityksen tilassa Pikku Huopalahdessa, Helsingissä.